Fler östgötar rånas

Personrånen i länet har ökat kraftigt det senaste året. Förra året ökade antalet personrån med nästan en fjärdedel, visar statistik från Bråttsförebyggande Rådet.
193 personrån begicks i Östergötland förra året, en ökning med 23 procent jämfört med 2001. Trenden är densamma i hela landet. Enligt Ove Felixon, statistiker vid Östgötapolisen, är det en naturlig följd av att narkotikabrotten ökar. - Missbrukare som behöver snabba kontanter plockar hellre plånböcker och mobiltelefoner av folk än gör inbrott i sommarstugor, säger han. Personrånen har till viss del ersatt stölderna även om antalet stölder ökade något under 2002. Då är det just inbrotten i bostäder som ökat mest. Men ser man över en längre period ser det annorlunda ut. Sen 1996 har stöldbrotten minskat kontinuerligt i hela landet. Ser man till det totala antalet brott i de olika kommunerna under förra året har antalet brott ökat i Linköping, Söderköping, Åtvidaberg och Boxholm medan de minskat något i Motala, Mjölby, Ydre, Valdemarsvik och Finspång.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".