Hagaelever får ha fortsatt majoritet

Gymnasienämnden i Norrköping röstade igår för att elever i kommunen även i fortsättningen ska kunna ha utslagsröst och möjlighet att rösta ner personal och rektor vid de s.k. skolkonferenserna. Folkpartiet i Norrköping tycker att det är orimligt att eleverna ska kunna rösta ner de vuxna.

Efter valsegern avskaffade den borgerliga regeringen de lokala styrelserna på gymnasieskolorna där elever kunde vara i majoritet och på så vis köra över de vuxna i de frågor som behandlades. Istället finns nu skolkonferenser som behandlar frågorna och det rör sig främst om arbetsmiljöfrågor.

Hagagymnasiet är enda skolan i Norrköping där eleverna har utslagsröst. Folkpartiet ville att den möjligheten skulle tas bort, men förslaget blev alltså nedröstat i gymnasienämnden.

På Hagagymnasiet har rektorn Åsa Ridne utsett en elev till ordförande som därmed har utslagsröst och möjlighet att rösta ner personalen:

– Det finns en viktig symbolik i att en elev är ordförande, eleven är mycket viktig och det måste de få känna, säger Åsa Ridne.

Enligt lag är det både rätt och möjligt att göra som på Hagaskolan, men oppositionsrådet Mathias Sundin och folkpartiet tycker att det är ett kryphål i lagen som därmed inte används som det är tänkt och de vill ha bort möjligheten.

– Jag tycker att det är väldigt illa, för till slut måste det vara utbildad personal och rektor som ska bestämma även eleven naturligtvis måste vara med i processen innan besluten tas, säger Sundin.

Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".