1 av 4
2 av 4
3 av 4
Eva Andersson (s) kommunalråd vill fortsätta att bygga nytt på Himmelstalund.
4 av 4

Hundratals första spadtag för multihallen

Det blev inte bara ett första spadtag utan flera hundra när bygget av den nya multihallen i Norrköping skulle startas. Busslaster med skolelever och medlemmar från Dolphins och friidrottsklubbarna fanns på plats och alla hade de en spade i handen.

- Det är den största dagen i Dolphins historia, större än de SM-guld vi tagit, förklarade klubbens ordförande Kaj Krantz högtidligt på ett fruset Himmelstalundsfält där en liten plätt preparerats för grävsugna.

134 miljoner kronor ska den nya hallen kosta. Norrköpings kommun lånar ut 110 miljoner till Norrköping Dolphins som ska bygga, äga och förvalta hallen.

Förutom en stor basket- och handbollsplan med resturang, bar och vip-platser så får friidrotten en hett efterlängtad inomhusanläggning. Dessutom blir det två träningsplaner för inomhussporter som handboll och innebandy.

- Det här är viktigt för norrköping som attraktiv stad. Det är viktigt för vårt föreningsliv, som idrottsstad och besöksstad, säger kommunalrådet Eva Andersson (s).

Får rysningar i kroppen
Den stora hallen kommer att rymma uppemot 2700 åskådare, något mindre än det som först planerats men med vip-platser och resturang så får Dolphins möjligheter som är unika i basketsverige när det gäller att erbjuda sponsorer extra aktiviteter i samband med match. På veteranen David Bergström började det klia i fingrarna bara av att se ritningarna på den nya arenan.

- Ja, oerhört mycket. Det här är en jättestor dag för Dolphins idag. Det ska bli oerhört roligt att se när den äntligen står på plats.

För veteranen Bergström som börjar se slutet av sin karriär kan i alla fall inte stå emot möjligheten att göra åtminstone en säsong i den nya hallen.

- Jag får nästan rysningar i kroppen. Man har bara fantiserat om sådana här grejer med en väldigt professionell hall. Det betyder väldigt mycket för mig som har varit halva mitt liv i klubben.

Namnet på arenan ska säljas ut. Till vem och för hur mycket pengar är inte klart än.

Glada friidrottare
Det var en stor dag för Dolphins och en stor dag för Norrköping men kanske var det ändå friidrottarna som var allra gladast. De är skrikit efter en inomhushall i över ett decennium. Fortfarande är det i princip omöjligt för friidrottstalanger att träna vintertid i Norrköping. 

- Det kommer att betyda jättemycket. Både för de lokala talangerna som kan stanna här och utvecklas och på så sätt att vi kan få hit elitaktiva som väljer att plugga i Norrköping medan de tränar med våra duktiga tränare här, säger tidigare elitlöparen Elinor Sturman som själv fick flytta till Malmö i början av sin karriär för att få ordentliga träningsmöjligheter.

Nu är Friidrottsalliansen i Norrköping otåliga på att få komma igång. Friidrottshallen blir Sveriges största sett till antalet åskådare som får plats, uppemot 2000 och klubbarna hoppas på stora tävlingar i framtiden.

- Nu vill vi bara att det ska bli färdigt så att vi kan sätta igång. Vi har redan nu börjat titta på tävlingar som vi kan arrangera stora tävlingar och ungdomstävlingar, säger Anders Granberg ordförande för alliansen.

Bostäder på Himmelstalund

Förutom att Norrköpings kommun lånar ut 110 miljoner kronor till bygget kommer de att hyra hallarna stora delar av dagen för skolidrott. Nu planerar man för en fortsatt utbyggnad av området på andra områden än det idrottsliga.

- Här kommer utvecklingen att fortsätta med en mötesplats för olika idrotter. Det blir bostadsområden. Många tror jag i framtiden kommer att välja att bo nära sina fritidsintressen. Där man kan röra på sig, där man kan titta på sin favoritsport och där man har Motala ström precis utanför dörren.

När hallen står klar för invigning lovar Eva Andersson också att det ska gå bussar ut till Himmelstalund.

Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".