Eklund (s) avgår från arenabolag- vill slippa misstankar om jäv

Socialdemokraten Rita Eklund meddelade igår att hon avgår från posten som ordförande i det kommunala bolaget Louis de Geer AB som ska äga och förvalta Idrottsparken som nu byggs om för cirka 300 miljoner kronor.

Anledningen är misstankar om att hon sitter i en jävsitution eftersom hon är gift med IFK Norrköpings ordförande Hans Lundin.

Det kommunala bolaget Louis de Geer AB ska ombildas till Arenafastigheter AB och som ägare och förvaltare av bland annat Idrottsparken skulle företaget ha IFK Norrköping som hyresgäst. Och situationen med en make som ordförande för hyresvärden och en som ordförande för hyresgästen har fått den politiska oppositionen att  rynka på ögonbrynen, särskilt som det handlar om stora pengar när Idrottsparken nu byggs ut.

– Jag kände att det hade blivit misstankar om att det här inte skulle gå rätt till fortsättningsvis tack vare att jag är gift med IFK:s ordförande, säger Eklund.

Vad fick dig att ta beslutet?
– När diskussionen dök upp på fullmäktige när beslutet fattades. Man började ifrågasätta våra roller så kände jag att det här är alldeles för viktigt för att sådana här misstankar skulle dyka upp.

– Eftersom det handlar om mycket pengar och det betyder väldigt mycket för Norrköping så tycker jag att det inte får finnas någon oro för att det inte går rätt till.

Är det här priset man får betala för att få parken ombygd?
– Nu känns det så självklart så det känns inte så dramatiskt för mig.

Peter Bengtsson
peter.bengtsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".