Fler invandrarkvinnor känner sig hotade

Fadime Sahindal har blivit en symbol i kampen mot våld och förtryck mot kvinnor. Idag är det ett år sen hon mördades av sin far - efter år av hot och misshandel. Motalakvinnan, advokaten Elisabeth Fritz företräder många unga flickor med invandrarbakgrund och med liknande problem som Fadime hade. Fler har vänt sig till henne efter mordet på Fadime.
Idag är det preis ett år sedan 26-åriga Fadime Sahindal sköts till döds i sin systers lägenhet i Uppsala. Hennes far erkände mordet direkt. Motivet var att Fadime vanhedrat sin familj genom att hon hade haft en svensk pojkvän. Fadimes far och bror var tidigare dömda för att ha hotat och misshandlat henne. Fadime Saindahl har varit en viktig förebild för många unga kvinnor i liknande situationer - och som Elisabeth Fritz säger så kan Fadimemordet ha lett till att fler ändå vågat söka hjälp. - Men det faktum att Fadime till slut ändå mördades kan också väcka stark rädsla, säger hon. Efter mordet på Fadime har kunskapen om hedersproblematiken lyfts - anser Elisabeth Fritz. Myndigheter - som skola, socialtjänst och polis har skaffat en del kunskap om hederskulturen vilket underlättar för dom drabbade - men det behövs mer, säger hon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".