Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Politiker i brevattack mot kyrkan

Turbulensen fortsätter kring beslutet att flera kyrkopolitiker i Norrköping måste betala tillbaka arvoden de fått. Ärendet har nu nått domkapitlet sedan ett par av politikerna överklagat beslutet. Samtidigt går flera av politikerna i hårda ordalag till attack mot Norrköpings kyrkliga samfällighet.
''Det är också dåligt att man ska få veta bakvägen att man finns med på en lista som innehåller misstänkta förbrytare. För på något annat sätt kan man ju inte tolka kyrkonämndens hanterande av ärendet'', skriver en av politikerna. Det var efter en revision, som genomfördes på uppdrag av Norrköpings kyrkofullmäktige, som man fann att flera politiker fått ersättning från kyrkan utan att ha rätt till det. Kyrkonämnden beslutade att 40 personer som har haft ersättning för förlorade arbetsinkomst, men inte kunnat intyga löneavdrag från arbetsgivaren skulle betala tillbaka sina ersättningar. Men det hela slutar inte här och det lär dröja länge innan det hela är över. Beslutet har väckt starka kännslor bland de berörda politikerna. Två kyrkopolitiker har skrivit till domkapitlet och överklagat beslutet samtidigt har flera andra skrivit till Norrköpingskyrkliga samfällighet och kritiserat beslutet. En brevskrivare som kallar sig för ''kyrkofifflare'' ifrågasätter beslutet. Politikern skriver att det är svårt och avgöra exakt vad som är förlorad arbetsinkomst. En tredje skriver så här: ''Kollektivbestraffning tillämpar vi inte inom x, där jag arbetar, men kyrkonämnden använder sig av detta''.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".