Säkerheten vid arbetsplatsolycka kritiseras

Nu riktas hård kritik från Haverikomissionen och Arbetsmiljöverket mot det företag som anlitats vid Skärblacka bruk när en arbetsplatsolycka inträffade i våras och en byggarbetare omkom.
Mannen, som höll på med ett ställningsbygge, föll 25 meter och avled omedelbart. Arbetsmiljöverket skriver nu i sin rapport att säkerheten har brustit på totalt 13 olika punkter. Det var i mitten av april förra året som olyckan inträffade. Mannen var anställd på ett entreprenörs-företag och just den dagen höll han på att bygga en ställning i en sodapanna på bruket. Varje år står bruket en vecka stilla och under den vecka ska allt underhållsarbete göras. Varken Skärblacka bruk eller den omkomnes arbetsgivare, entreprenörsföretaget, hade gjort någon riskbedömning. I punkt efter punkt har säkerhetsrutinerna brustit och nu går rapporten vidare till polis och åklagare som ska besluta om någon kan åtalas för arbetsmiljöbrott. Det säger Michael Nilsson vid Arbetsmiljöverket.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".