Lars Sjölander

Vd för utpekat städföretag - jag har inte nått ut

- Det är helt klart kränkande särbehandling och företaget står inte för det. Det är fel, så säger Lars Sjölander, vd för städföretaget Sodexho idag.

Bakgrunden är Sveriges Radios avslöjande om att många av landets städföretag är beredda att enbart skicka etniskt svenska städare till en kund som så önskar. 

Sodexho är ett av de större svenska städbolag vars personal på flera kontor bland annat i Östergötland, svarade ja på frågan om det gick att beställa städning, men slippa invandrare som lokalvårdare.

- Jag kan inte förstå det. Vi har under flera år haft ett stort policyarbete där vi tagit fram policys bland annat mot kränkande särbehandling och vi har gått igenom det här på arbetsplatsträffar på alla våra 500 runt om i landet, säger Lars Sjölander.

Han säger också att avslöjandet innebär att han inte nått ut i sitt ledarskap och att detta inte på något sätt är något som företaget står för.

- Vi är tvärtom mycket stolta över att vara ett mångkulturellt företag.

Hur har dina anställda med invandrarbakgurnd reagerat på det här?

- Med bedrövelse. För att vi har högt till tak och vi jobbar tillsammans och försöker dra nytta av att vi har olika religioner, språk och bakgrund, säger Lars Sjölander.

Läs mer:

Daniel Klaar
daniel.Klaar@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".