Dyrare skolskjuts för elever i Motala

750 skolelever i Motala kommer från och med i höst att få sämre skolskjuts. Trots elevdemonstration igår fattar i dag politikerna i bildningsstyrelsen beslut om att beskära busskortet så att eleverna bara kan resa på kortet dagtid på vardagar, istället för som hela dygnet.
Men det är inte av besparingsskäl som kommunen försämrar busskortet. - Det beror på att Östgötatrafiken har höjt taxorna säger bildningsstyrelsens ordförande Susanne Järnefjord. Det nya kortet som införs i höst kommer att begränsas till att gälla på vardagar mellan 5 på morgonen och 19 på kvällen. Inga lov, inga helger. I Motala berörs 750 av kommunens cirka 4000 elever. Men samtliga kommuner i länet kommer att köpa in skolkort efter det nya system som Östgötatrafiken utarbetat. Det som kan komma att skilja sig åt är om någon kommun väljer att köpa ett så kallat fritidstillägg åt eleverna. Men både Norrköping och Linköping är inne på Motalas linje att köpa det så kallade grundkortet som gäller enbart under skoltid. - De elever som har behov att åka utanför skoltid ska i fortsättningen kunna köpa till ett fritidskort så att de kan fortsätta åka, säger Järnefjord. För en hösttermin kommer fritidskortet kosta 600 kronor. För en vårtermin blir kostnaden 700 kronor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".