För mycket skräp spolas ner

Det slängs för mycket skräp i Norrköpings toaletter, och därför startas nu en kampanj där man vill lyfta fram att bland annat tops, servetter och matfett orsakar stopp i ledningarna.

Hanteringen av allt skräp som hamnar i reningsverket kostar också stora pengar, som i slutändan betalas via kundernas vattenräkningar.

Reningsverket i Norrköping har under många år haft problem med att sådant som inte ska vara i toaletterna hamnar där ändå, det är bland annat pappersservetter, tops, textilier och fruktskal. Men Åsa Ornefalk, som är informationsansvarig för Norrköping Vatten, berättar att konstigare saker än så går att hitta i reningsverket:
- De har bland annat hittat löständer, en fotboll med luften kvar i, mycket kläder och plånböcker med pengar kvar i, det hamnar mycket grejor i här, berättar hon.

Problemet med de oönskade sakerna i avloppet är dels kostnaden för att sortera bort allt, men också att skräpet orsakar stopp i ledningarna. Problemet finns i alla kommuner och i Linköping rensar man varje år bort hela 110 ton oönskat material. Särskilt allvarligt är det fett från matlagning som spolas ned och fastnar i rörväggarna säger Åsa Ornefalk i Norrköping:
-Vi vill ju att endast det som passerar kroppen och toalettpapper ska spolas ner i avloppet, det är det enda som vi tycker är okey, säger hon.

Trots att kommunen på olika sätt informerat om problemen så minskar de inte. Norrköping vatten kör nu därför igång en informationskampanj, där ett av syftena är att lyfta fram att kostnaderna hamnar hos kunderna via VA-avgiften, men också att vissa saker som inte kan renas i reningsverken påverkar miljön negativt, som att spola ner farliga kemikalier berättar Åsa Ornefalk:
- Det ligger ju i allas vårt intresse att vi inte ska spola ner sådant i avloppet.

Pelle Zettersten/Marie-Louise Kristensson
pelle.zettersten@sr.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".