Riksväg 50 i Motala, som kan bli ett försöksprojekt.

Privata vägbyggen kan bli lönsamma

Den så kallade OPS-modellen, då privata företag bygger vägar och järnvägar åt staten på avbetalning, kan mycket väl bli lönsam i Sverige. Men då krävs det både eftertanke och avtal på prov, det visar en rapport som VTI har gjort på riksdagens uppdrag.

Nästa år väntas politikerna fatta beslut om modellen ska införas i Sverige och då kan Skepparpinan i Motala bli ett pilotprojekt.

Det finns inga utvärderingar som visar att den modellen blir billigare för skattebetalarna, ändå anser man på Väg- och transportforskningsinstitutet att det mycket väl kan bli så om man skriver rätt avtal. Det menar Jan-Eric Nilsson som är enhetschef på VTI, som har sitt huvudkontor i Linköping:
- Det kräver ett utvecklingsarbetet innan man får till ett riktigt bra avtal, men det är möjligt, säger han.

OPS-lösningen praktiseras i andra länder, bland annat i Latinamerika sedan 90-talet. Trots det finns det inte några utvärderingar som visar att det blivit billigare när staten på det här sättet köper vägar och järnvägar på avbetalning i decennier av privata företag. Men Jan-Eric Nilsson menar alltså att det kan blir lönsamt för staten på sikt. Fast det kräver både eftertanke och provavtal:
- Jag skulle föreslå att man gör som man gjort i Norge där man bestämde sig för att genomföra tre projekt av den här strukturen, det gäller verkligen att tänka efter. Det finns många exempel på att det gått snett i många länder, säger han.

Skepparpinan i Motala är ett av de byggen som har diskuterats som lämpligt OPS-objekt och i vår kommer regeringens infrasturkturproposition och då väntas ett beslut om ifall OPS-lösningar ska införas i Sverige.  Jan-Eric Nilsson var nyligen i riksdagen och informerade om VTI:s utredning kring modellen.  Många hade frågor, men han vill inte sia om politikernas slutliga ställningstagande:
- Det är väl ingen hemlighet att Finansdepartementet i Sverige är emot det här, berättar han dock, man gillar inte tanken på att få en lång serie av avbetalningar. Hur det blir får vi veta mer om till våren när propositionen kommer, säger han avslutningsvis.

Raina Medelius/Marie-Louise Kristensson
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".