Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

US först i världen med konstgjorda hornhinnor

Universitetssjukhuset i Linköping har, som första sjukhus i världen, genomfört transplantationer av konstgjorda hornhinnor på patienter.

Per Fagerholm, professor och överläkare vid ögonkliniken på US, har forskat kring konstgjorda hornhinnor i sju år och gjort ett antal studier på djur, men nu har man alltså tagit ett steg vidare och inlett kliniska studier på människor.

– Vi hade kommit så långt i våra studier att det var dags att inleda kliniska studier på patienter, säger Per Fagerholm, professor och överläkare vid ögonkliniken på US.

Per Fagerholm har forskat kring konstgjorda hornhinnor i sju år och har under den tiden gjort ett antal studier, på djur, kring möjligheten att använda konstgjorda hornhinnor vid transplantationer. Tio patienter ingår i studien, och de har samtliga nyligen opererats vid ögonkliniken på US. Det är patienter som lidit av keratokonus, en ögonsjukdom som innebär att hornhinnan tunnas ut och blir ojämn. De tio patienterna har stått på väntelista för transplantation av hornhinnor.

Per Fagerholm berättar att metoden går ut på att ett fibernätverk av preparerat kollagen opereras in i stället för den skadade hornhinnan. Patientens egna celler växer sedan in och gör en ”egen” hornhinna i porerna på fibernätverket, som är måttsytt för cellerna:
- När någon är sjuk i hornhinnan så skär man bort den sjuka delen och så sätter man dit motsvarande bit från det här nätverket. Finessen är att dina egna celler sedan växer in i det här nätverket och gör om det till en ny hornhinna och på det viset slipper man bland annat avstötningsreaktioner vilket är ett stort framsteg, säger han.

Han berättar vidare att den här metoden kommer att underlätta i västvärlden där man behöver få fram hornhinnor: - De här hornhinnorna passar ungefär femtio procent av dem som behöver en ny hornhinna. Det är avsevärd framgång om de här fungerar, vi väntar nu på resultaten och det dröjer några månader till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".