Operatalanger tävlar i Norrköping igen

Nu är det klart att den internationella musiktävlingen som hölls i Norrköping 2006 får en fortsättning nästa år.

I Juni fylls konserhallen i Louis de Geer av ett 80-tal unga operatalanger från hela världen som gör upp 100 000 kronor.

Wilhelm Stenhammar International Music Competition, döpt efter tonsättaren Wilhelm Stenhammar och arrangerad av hans släkting Sonja Stenhammar, ska sätta Norrköping på den internationella operakartan är det tänkt.

– Det är klart att det är massor med jobb men det är en sak som jag hoppats ska kunna fortsätta och nu känns det som att alla stöttar oss, säger Sonja Stenhammar.

Första upplagan av tävlingen hölls 2006 och tanken är ett det vartannat år ska vara sångare som tävlar och vartannat år dirigenter.

Upp till 80 unga operasångare ska tävla i Norrköping under dryga veckan i juni nästa år. De får i första omgången en kvart på sig att övertyga juryn sedan slås de ut i två omgångar till tio finalister är kvar. Väl där utser juryn en vinnare som får ära, konsertkontrakt och 100 000 kronor.

Samarbete med Vadstena-akademien
Nu vill Sonja Stenhammar bygga ut tävlingen med mästarklasser och samarbete med andra operainstitutioner i Östergötland.

- Jag har pratat med Vadstena-akademien och de kommer ju igång i slutet på juli så vi skulle kunna samarbeta och förbereda saker tillsammans och på så sätt bli starka ihop.

Hon tror att tävlingsmomentet kan få även operaovana Norrköpingsbor till Louis de Geer i juni.

- Just tävlingsdelen är ju ganska spännande och man kan komma hit och bara titta en kvart om man vill. Sen kanske man vill komma tillbaka och höra en längre konsert med symfoniorkestern någon annan gång. Det är det jag hoppas på.

Hjälper kulturhuvudstadsansökan
Norrköpings kommun är med och sponsrar tävlingen, ställer bland annat lokal och symfoniorkester till förfogande och hoppas att det hjälper kommunen att bli kulturhuvdstad i EU 2014.

– Jag är övertygad om att detta betyder väldigt mycket, att ha ett brett kulturellt engagemang med en internationell touch. Självklart är det något som ligger i den positiva skålen, säger Björn Persson på kommunens marknadsföringsbolag Upplev Norrköping.

Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".