Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Miljömärkt bostadsområde

Publicerat tisdag 11 december 2007 kl 06.00
Bostadsområdet Djurgården i Linköping.

När bostadsområdet Djurgården i Linköping skall byggas står hållbar utveckling med den senaste miljötekniken i fokus.

Området skall bli ett pilotprojekt för hållbar samhällsutveckling där även ekonomiska och sociala frågor skall vägas in i planeringen.

Flera bostadsområden i Sverige har byggts med ettiketten hållbar samhällsutveckling för att vara så miljöanpassade som möjligt, tillexempel Hammarbysjöstad i Stockholm och Västrahamnområdet i Malmö.

Social och ekonomisk hållbarhet
Skillnaden i Linköping är att man förutom miljön också skall ta med social och ekonomisk hållbarhet i planeringen, begrepp som sällan nämns när man pratar om Hållbar utveckling.

Hur det skall ske är fortfarande oklart då mycket av projektet fortfarande är i planerings och idéstadiet, men det kan bland annat handla om att erbjuda andra former av boende för att även locka dit studenter eller de med låga inkomster.

- Det finns ju tankar om andra upplåtelseformer som förekommer utomlands, men inte i Sverige. Det är sådana typer av lösningar som vi vill diskutera nu, säger projektledare Michael Porath vid Linköpings kommun.

Vilka av ideérna som blir verklighet har mycket att göra med vilka byggbolag som blir inblandade, något som inte är klart än.
Politisk enighet
Alla partier inom fullmäktige i Linköping är eniga om att satsningen på Djurgården som en hållbar stadsdel är bra och tanken är att de lösningar man kommer fram till skall vara vägledande för framtida bostadsområden i Linköping.

- De erfarenheter som vi får här skall användas i andra byggen i Linköping framöver.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".