Tullens verksamhet i Norrköping hotad

Tullverket måste spara och uppemot 300 arbetstillfällen är i farozonen. Verksamheten i Norrköping kan komma att läggas ned helt.

- Man kommer gå hårt åt de mindre tullplatserna i Sverige. Man har ju sagt att man vill koncentrera verksamheten, då finns det inte så många andra sätt än att lägga ner ett antal tullplatser i Sverige. Jag ser inte att det är någon bra utveckling för tullverksamheten, säger Johnny Johansson, förste vice ordförande för fackförbundet Tull-Kust.

Utredning pågår
På frågan hur framtiden ser ut för Norrköpingskontoret är han mer sparsam med kommentarer. Han har fått information men den är sekretessbelagd tills den pågående utredning som myndigheten gör offentliggörs i januari.

Känt är att tullverket ska spara och att var tionde tjänst är på väg att försvinna, vilket betyder att uppemot 300 anställda berörs. Tidningsuppgifter i Skåne gör gällande att verksamheten i Norrköping och Trelleborg kommer att läggas ned.

Avgångsvederlag
I Norrköping arbetar i dag ett 30-tal anställda med bland annat brottsbekämpning och klarering. Johansson skulle vilja att arbetsgivaren var mer generös med avgångsvederlag.

- Man kanske skulle göra på ett mjukare sätt med pensionserbjudanden, eftersom vi har en ganska hög åldersstruktur. Sådana besparingar skulle vi kunna ställa upp på, säger Johnny Johansson.

Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".