Många behöver pantbanken till jul

Pantbankerna märker alltid av en kraftig ökning av människor som vill pantsätta saker varje jul, för att ha råd med julkappar och annat.

I år verkar hemelektronik vara det man mest lämnar in, men där är andrahandsvärdet dåligt. Vill man vara säker på att inte förlora något är det fortfarande guld som gäller.

Julen närmar sig allt mer för varje dag som går och man räknar som vanligt med att detta år kommer bli ett nytt rekordår när det gäller julklappsförsäljning.

Peter Karlsson på Norrköpings pantbank märker alltid av en kraftig ökning av folk som vill pantsätta sina saker och just nu dominerar hemelekroniken:
- Förstärkare, nyare DVD-spelare, mycket musikinstrument, verktygsinstrument och mobiltelefoner kommer det in väldigt mycket av nu, berättar han.

Men just hemelektronik kan vara svårt att få någonting för då det har för dåligt andra handsvärde. Vill man vara säker på att inte förlora något är det fortfarande guld som gäller, enligt Peter Karlsson:
-  Vi tar ju gärna emot allting, det är inga problem, men skönast för kunderna själva är när de kommer med guld, säger han.

Men det pantas inte bara innan jul, enligt Peter Karlsson blir det också en hel del efter jul:
- Man kommer även efter julruschen när pengarna är slut, och behöver låna här.

David Carlsson/Marie-Louise Kristensson
nyheter.ostg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".