1 av 2
2 av 2
Gunnel Karlén

Bara en kommun i länet kontrollerar julborden

Bara en av tretton östgötska kommuner uppger att de kontrollerar kvaliteten på maten på de julbord som serveras. 
Det är Söderköping som undersöker att julmaten håller rätt temperatur och att den inte innehåller några farliga bakterier.

Nu är det högtid för resturangerna som dukar upp julbord på julbord i en aldrig sinande ström. Men du äter på egen risk, en undersökning som Sveriges Radio Östergötland gjort visar att bara en av länets tretton kommuner har kontrollerat kvaliteten på julmaten.

Enligt undersökningen är det bara Söderköping som gör ett fåtal kontroller av julborden i kommunen. Där kollar man temperaturen på den varma maten och tar prover i jakt på bakterier, men i övrigt står bufféerna uppdukade utan annan kontroll än resturangernas egen. Sju kommuner, däribland de tre största Norrköping, Linköping och Motala, uppger att de inte kontrollerat några julbord alls i år. Gunnel Karlén som arbetar som miljö- och hälsoskyddsinspektör i Norrköping förklarar kommunens ställningstagande:
- Vi gjorde kontroller av julbord förra året, i år har vi lagt resurerna på andra saker, förklarar hon.
Det är restaurangägarna som har ansvaret för att kontrollera att maten de serverar är fräsch och många kommuner gör allmänna kontroller av restauranger, men en buffé som julbordet har speciella risker tycker Gunnel Karlén:
- Till exempel kalvsylta som innehåller gelé, det vet vi ju att bakterier trivs väldigt bra i gelé, säger hon och berättar vidare att det trots att det är trevligt med dekorationer så bör man vara försöiktig med att ta in kottar och annat som kan sprida småkryp till maten.

Gunnel Karlén tycker ändå att restaurangerna i Norrköping blivit bättre de senaste åren, framför allt ställer man fram mindre åt gången, så att maten inte står framme så länge. Men hon varnar för att vi gäster kan stå för lika stora risker som maten i sig, till exempel vad det gäller vinterkräksjukan:
- Landar den på livsmedel på julbordet så har ju den en värd som den kan följa med, som någon sedan sväljer ner, så det är ju ett sätt att sprida den, konstaterar hon avslutningsvis.

Undersökningen i sammanfattning:

Ja: Söderköping
Nej: Linköping, Norrköping, Motala, Mjölby (gör även för Boxholm) Valdemarsvik
Ej svar: Kinda, Ydre, Finspång, Åtvidaberg, Ödeshög

Petter Ahnoff/Marie-Louise Kristensson
petter.ahnoff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".