Björn Karlsson, professor i energisystem vid Linköpings universitet.

Halverad elförbrukning i Sverige - ínget problem enligt energiexpert

Kommuner och industrier runt om i landet kan minska sin elanvändning med hälften, utan att det påverkar välfärden.

Det visar sig efter en genomgång av fem kommuner i landet som gjorts av forskare vid avdelningen för energisystem på Linköpings universitet. Nu har de fått i uppdrag av Energimyndigheten att gå igenom ytterliggare 63 kommuner i landet.

Efter det lyckade resultetet i de fem kommunerna (Borås, Solna, Ulricehamn, Vingåker och Örnsköldsvik)
har forskarna fått i uppdrag av Energimyndigheten att gå igenom ytterliggare 63 kommuner och ett antal industrier där under en tre års period, bland andra Norrköping, Linköping, Gotland, Nyköping och Örebro.

Genombrott

För Björn Karlsson som under många år hävdat att det är förhållandevis enkelt att halvera elförbrukningen, som är betydligt större i Sverige än i övriga Europa, är det en stor framgång att nu ha fått ordentligt genomslag för sina tankar.

Minskad elkonsumtion ger stor miljönytta

Sverige kommer med en minskat elkonsumtion kunna exportera mer el, som ersätter elektricitet som idag produceras i kolkraftverk. Miljönyttan ur klimatsynpunkt är alltså mycket stor.

- Nu är det bråttom, och då måste vi göra allt vi kan för att minska utsläppen från fossila bränslen. Det bästa vi kan göra i Sverige är att minska på elförbrukningen.

Björn Karlsson menar till och med att utsläppsminskningen, globalt sätt vid en halvering av elkonsumtionen i Sverige, skulle bli betydligt större än det mål som regeringen satt upp för att minska koldioxidutsläppen på nationell nivå.

Dessutom skulle industrin minska sina elkostnader avsevärt.

- Svensk industri tål inte fler kostnadsnackdelar, då ökar benägenheten att flytta utomlands, vi ser exempel på det redan.

Kommuner som anmält sitt intresse för att medverka i projektet -Uthålliga kommuner, som drivs av Energimyndigheten:

Alingsås, Alvesta, Aneby, Avesta, Borgholm, Borlänge, Emmaboda, Eskilstuna, Falköping, Gotland, Hagfors, Haninge, Helsingborgs stad, Huddinge, Hudiksvall, Hultsfred, Härryda, Högsby, Jönköping, Kalmar, Karlskrona, Karlstad, Kil, Lerum, Lilla Edet, Lindesberg, Linköping, Lund, Lycksele, Mora, Mölndals Stad, Mönsterås, Mörbylånga, Norrköping, Nybro, Nyköping, Olofström, Oskarhamn, Piteå, Sala, Sigtuna, Smedjebacken, Storuman, Strängnäs, Sundsvall, Sunne, Säffle, Söderhamn, Timrå, Torsås, Tranås, Trosa, Uppsala, Vimmerby, Vänersborg, Värmdö, Västervik, Västerås, Åmål, Åre, Älvdalen, Örebro och Österåker.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".