Magnus Oscarsson i Ödeshög

Inget vårdnadsbidrag i Ödeshög nästa år

Ödeshögs kommun kommer inte att införa vårdnadsbidrag nästa år.

Den politiska ledningen med kristdemokraterna i spetsen anser inte att de har de rätta förutsättningarna att införa bidraget 2008 trots att partikamrateran på riksnivå drivit frågan.

–Vi är överens om att vi vill införa vårdnadsbidraget men inte till nästa år säger kommunstyrelsens ordförande Magnus Oscarsson (kd).

Flera orsaker till att kommunen avvaktar

Anledningarna är flera till att kommunen väntar ett år enligt Oscarsson som att de inte vet hur många familjer som var intresserade , hur bidraget skulle se ut och att kommunen måste ha råd.

Kristdemokraternas hjärtefråga, vårdnadsbidraget som ger föräldrar som inte använder barnomsorgen 3000 kronor i månaden per barn kommer alltså inte att införas i Ödeshög förrän 2009.
Hur många som kommer vilja använda bidraget vet inte kristdemokraten Oscarsson men han tror att det rör sig om ett 20- tal familjer.

Dyrt för kommunen

Men eftersom en del av de familjerna redan idag har barnen hemma utan ersättning kan det bli en större kostnad än vad kommunen räknat med.
Ändå skall kommunen till varje pris införa bidraget 2009.

–Det är en viktig reform för familjerna att det finns en valfrihet säger Magnus Oscarsson.

Men om ni inför bidraget och det blir för dyrt kan ni säga nej till några familjer då?

Vi vill ha detta och det är högprioriterat att vi ska införa det i vår kommun avslutar Oscarsson.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".