Kommunal i strid mot brandfacket som tar över medlemmar

Brandmännens riksförbund i Norrköping anklagar nu kommunal för pajkastning.

Många brandmän har lämnat kommunal och anslutit sig till BRF istället.

I den pågående konflikten mellan BRF och arbetsgivarna är ordförande Roger Eriksson kritisk till fackföreningen kommunals agerande.

– Det som jag har hört utav kommunal nu är att man pratar illa om brandmännens riksförbund som jag tycker är olyckligt säger Roger Eriksson.

Brandmannafacket BRF har fått många nya medlemmar som har lämnat kommunal.
Nu har BRF varslat om strejk om inte arbetsgivarna tecknar kollektivavtal med förbundet.

Ingen förståelse för strejkkrav

Strejkvarslet innebär att BRF kommer att rädda liv om kommunala fastigheter börjar brinna men de kommer inte att släcka branden.
Det numera konkurrerande facket Kommunal har ingen förståelse för BRF’s krav och säger att de tar avstånd från deras varsel åtgärder.

– Vi anser att är ett oseriöst varsel och vi sympatiserar definitivt inte med det här säger Yvonne Stolt ombudsman för kommunal i Östergötland.

Kommunal påpekar att brandmännens uppgift är att rädda liv och egendom och att det inte är seriöst att lägga ett varsel där brandmännen ska stå och titta på när byggnader brinner ned.

Rädda att förlora fler medlemmar

Roger Eriksson på BRF är förvånad över kommunals agerande och tror att deras reaktion beror på rädslan för att förlora brandmännen och inte vilka effekter varslet kan få.

– Dom är rädda att tappa ett av sina varumärke som trots allt är brandförsvaret säger Roger Eriksson.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".