1 av 2
2 av 2
Nils Tholmark. Foto: Anton Frank/SR

Viltolyckorna ökar i länet

Antalet viltolyckor ökar i Östergötland. Nästan 2 000 olyckor har hittills anmälts, det är 350 fler än förra året. Men många bilister larmar inte polisen, vilket leder till att det skadade djuret inte kan avlivas.

Nils Tholmark bor i Grebo och han har flera gånger fått ta hand om svårt skadade djur som lämnats i diket.

- Jag fattar inte hur man som bilist och människa kan gå och lägga sig på kvällen och veta att man kört på ett djur. Dom skulle vara med morgonen därpå när man hittar dom, hur dom kvider och lider, säger han.

Vildsvin
Nästan 2000 viltolyckor har hittils anmälts i Östergötland, det är drygt 350 fler än förra året. Bland annat har olyckor med vildsvin fördubblats.

När man råkat ut för en viltolycka ska man kontakta polisen och märka upp olycksplatsen så att eftersökshund och förare kan hitta platsen.

Brott
Anmäler man inte en viltolycka så begår man faktiskt ett brott men enligt Magnus Hallros på polisen i Östergötland är det många som inte känner till det.

- Även om man kan tycka att man bara touchade djuret och det sprang i väg så måste man ringa och anmäla, annars begår man ett brott, säger han.

Anton Frank
anton.frank@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".