Kvinna hade kvarglömd bomullstork i huvudet

En kvinna genomgick en operation på sjukhuset i Linköping för en hjärntumör, men en bomullstork glömdes kvar i kvinnans huvud. Först två år senare upptäcktes misstaget. Nu ska Socialstyrelsen utreda hur det kunde gå så snett.
Kvinnan som är i 50-årsåldern gick igenom en komplicerad operation för en hjärntumör. Operationen genomfördes på Universitetssjukhuset i Linköping i september år 2000. Kvinnan återhämtade sig väl efter operationen. Två år senare gick hon igenom en magnetröntgen. Då upptäckte läkarna en oklar struktur i området där operationen genomförts. Läkarna uppfattade det hela som att tumören hade kommit tillbaka och beslutade om en ny operation. I november förra året fick kvinnan återigen lägga sig på operationsbordet. Det var då läkarna upptäckte att en bomullstork glömts kvar efter den första operationen. Nu har händelsen anmälts till socialstyrelsen, som ska göra en utredning. I anmälan till myndigheten skriver klinikchefen att fallet lett till en förnyad genomgång av rutinerna kring användandet av dukar och torkmaterial under operation. Den 50-åriga kvinnan har inte fått några men av det inträffade.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".