Taborgsbergskyrkan

Taborgsbergskyrkan kan bli förskola

I sin jakt på lämpliga förskolelokaler är nu Norrköpings kommun intresserade av att köpa Taborgsbergskyrkan i Eneby som är till salu.

Det är bristen på förskoleplatser som gjort att kommunen letar med ljus och lykta efter lediga lokaler.

Taborgsbergskyrkan är en gammal herrgård med en huvudbyggnad och två flyglar. Kyrkorummet finns i en den ena av flyglarna och runt omkring är det en stor uppvuxen tomt där en mindre klockstapel står.

Svenska kyrkan har tagit beslut om att sälja fastigheten men inte hur det ska gå till eller till vilket pris.Verksamheten i Taborgsberg ska istället flyttas till församlingshemmet i Eneby som ska byggas ut.

För Norrköpings kommun som måste bygga en ny förskola i området skulle en affär av herrgården lösa platsbristen.

Om det skulle bli en affär mellan Svenska kyrkan och kommunen är det oklart när fastigheten skulle kunna stå färdig för att ta emot barn.

Eftersom det hänger på när kyrkan kan tänka sig att släppa lokalerna beroende på församlingsutbyggnaden. En arkitekt har fått i uppdrag av kommunen att titta på hur den gamla herrgården kan anpassas som ligger centralt i området.

Maria Turdén
maria.turden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".