Blinkande ljus ska öka säkerheten för barn i trafiken

Ett automatiskt säkerhetssystem, som varnar bilister för att det finns skolbarn utmed vägen, testas just nu för att förbättra trafiksäkerheten.

Systemet skulle kunna förhindra tragiska olyckor som den utanför Örebro i julhelgen då två flickor dödades.

- Den stora risken för barnen är just vid påstigning, när man går till och från hållplatsen. Det är viktigt att jobba med att öka säkerheten för resenärerna, framförallt för barnen, säger Anna Anund, trafikforskare vid VTI i Linköping.

Blinkande ljus
Systemet som VTI varit med och utvecklat bygger på att barnen har en sändare i fickan, som skickar en signal till en mottagare som sitter vid busshållplatsen, och då tänds ett blinkande ljus som gör att trafikanter som passerar ser när det finns barn utmed vägen blir således extra uppmärksamma.

Systemet används redan idag i exempelvis Hagfors, Eslöv och Arvidsjaur.

Förhindra dödsolyckor
Men om flera städer skulle använda sig av systemet skulle man i framtiden kunna undvika allvarliga olyckor, som den i Örebro i onsdags där två 15-åriga tjejer omkom, säger Anna Anund.

- Vi tror att den här typen av information, där man skickar information till trafikanterna när barnen finns vid vägen, är en god potential för att öka säkerheten för barnen, säger Anund.

Anton Frank
anton.frank@sr.se