Svårt att beslagta fyrverkerier från barn

Sedan 2001 är det förbjudet för de som är under 18 år att köpa, inneha eller använda raketer eller smällare.

Men ett oklart regelverk gör det nästan omöjligt för polisen att beslagta fyrverkerier från ungdomar.

– Om man ska kunna göra en kroppsvisitation för att leta efter sådana här saker så måste det finnas fängelse i straffskalan, säger polisen Markus Bäckström.

Straffet för innehav av fyrverkerier eller smällar är böter och därför kan inte polisen visitera ungdomar för att leta efter smällare.

– Det är svårt att få leta och få reda på om de har smällare. Då måste man verkligen se dem när de smäller och när de har de framme i händerna, säger Markus Bäckström.

Många anmälningar
Polisen får dagligen larm om ungdomar som skjuter fyrverkerier och smällar. Enligt siffror från Räddningsverket skadas årligen flera under personer, många ungdomar, i Sverige i samband mer fyrverkeriolyckor.

Polisen ska ingripa och beslagta smällare och fyrverkerier när de ser ungdomar som använder eller har smällare. Men lagen är tandlös säger tycker Markus Bäckström och kollegan Stefan Holgersson. Båda arbetar i yttre tjänst och har problem men hur de ska tillämpa lagen.

– Man frågar inte oss som är ute och ska tillämpa lagstiftningen om de praktiska problemen. Det man gör är att man skickar en remiss uppåt i polisorganisationen, säger Stefan Holgersson

Passar inte att jobba efter
Där uppe tycker Stefan Holgersson inte att man har koll på hur lagen sedan tillämpas ute på stan och det gör lagen tandlös.

– Det är något man måste fundera på när man gör lagstiftningen att man frågar dem som ska använda den. Det har man inte gjort så den passar inte att jobba efter, säger Stefan Holgersson.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se