Gott nytt år-hälsningarna hotar SOS Alarm

Den tätat teletrafiken runt tolvslaget på nyårsafton kan ställa till problem för den som behöver nå SOS Alarm. En hög belastning på både larmcentralen och telenätet leder nämligen till att alla nödsamtal inte kommer fram.

När klockan närmar sig tolv på nyårsafton ökar samtalen till SOS och den som ringer kan få vänta lite på att få svar. Men det är inte säkert att alla som försöker nå larmcentralen ens hamnar i telefonkön.

– Väldigt, väldigt många ringer samtidigt och ska säga gott nytt år och speciellt när det gäller mobiltelefoni så finns det inte plats för att alla ska ringa samtidigt. När det gäller att nå SOS Alarm i en nödsituation så är det inte bra alls, säger Torbjörn Halldin platschef för SOS Alarm i Karlstad.

Arbete pågår
Följden av det här kan bli att den som är i en nödsituation får ringa fler gånger innan samtalet går igenom till SOS. Arbetet med att motverka problem som kan uppstå vid en hög belastning pågår hela tiden under ledning av Post- och Telestyrelsen. Risken att man inte kommer kunna ringa sitt nödsamtal minskar för varje år. Men fortfarande kan det  bli problem.

– Jag kan inte direkt säga att man kommer att komma fram i alla lägen men i de allra flesta fall.

Finns det något man kan göra för att underlätta?
– Planera era hälsningar med gott nytt år över hela dygnet. Sett ur mitt perspektiv skulle jag vilja att man spred ut hälsningarna över dygnet.

Kajsa Carlsson
kajsa.carlsson@sr.se