Gamla träkyrkor hotas av vattendimma

Målningarna i gamla träkyrkor som den i Tidersrum i Kinda kommun är mer hotade än vad man hittills trott. Det är brandskyddet som kan ställa till det.

Nya typer av sprinklersystem med vattendimma kan skada de gamla färgerna. Det visar forskning från SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

Dimma istället för strålar
Det är framför allt gamla träkyrkor från medeltiden med unika väggmålningar som står i riskzonen. När de ska brandskyddas är ofta sprinkleranläggningar ett bra alternativ. På flera håll har även en nyare typ av system installerat. Om det börjar brinna sprutas en fin dimma ut ur munstyckena och släcker branden. Poängen är att det leder till att mindra vatten kommer ut i lokalen, jämfört med traditionella sprinklersystem.

Färgen flagnar
Hittills har man i branschen trott att vattendimman inte påverkar väggmålningarna, men experimenten på SP visar att även små mängder vatten kan ställa till med skador.

– Det är direkt mekanisk påverkan, vätning. Vad vi ser i de försök vi gjort är att färgen helt enkelt flagnar av. Man blottlägger den underliggande grundfärgen och ibland den rena träytan, säger Magnus Arvidsson brandingenjör på SP

Var det här känt tidigare?
Nej, det var det faktiskt inte. Det var lite nytt som vi jobbat med i det här projektet.

Robert Lindberg
robert.lindberg@sr.se