Kommunal skeptisk till Linköpings besparingsplaner

Det kommer att bli svårt för Linköpings kommun att spara drygt 33 miljoner kronor nästa år. Det tror man på Kommunalarbetarförbundet med anledning av att kommunstyrelsen har beslutat att nämnderna ska sänka sina kostnader med totalt drygt 33 miljoner kronor i nästa års budget.
-Svårast kommer det bli för omsorgen, som egentligen skulle behöva byggas ut istället, säger Kim Öhman på Kommunal. Hon tycker ändå att det är bra att man planerar att lägga ner enskilda verksamheter, som till exempel en skola, istället för att spara genom den så kallade osthyvelsmetoden, dvs att man sparar lite här, och lite där. Enligt Omsorgsnämndens ordförande Elisabeth Gustavsson kan det bli besparingar på äldreomsorgen i form av högre matpriser och sämre fritidsverksamhet för dom som bor på kommunens äldreboenden. På barn-och ungdomsnämnden diskuterar man i första hand hur man ska få ner kostnaderna för lokaler. På flera håll kan förskole- och fritidsverksamheter tvingas flytta till skollokaler.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".