Hivsmittad 18-åring döms till fängelse

Den 18-årige Linköpingsbo som åtalats för att ha haft oskyddat samlag med sex unga kvinnor trots att han är smittad med hiv dömdes idag till två års fängelse av Linköpings tingsrätt.

Mannen fick i slutet av april beskedet att han smittats av hiv. Senare under våren och sommaren träffade han kvinnorna som alla är i tonåren och hade oskyddat samlag med dem, trots att han var medveten om sin smitta och att han var skyldig att så väl informera kvinnorna om den och att använda kondom.

Ingen smittad
Ingen av kvinnorna smittades av hiv med samlagen, 18-åringen hade även sex med en sjunde kvinna innan han greps i mitten av september. Det fallet är inte med i dagens dom eftersom åklagaren fortfarande väntar på svaren från hivtestet.

Mannen har erkänt att han haft samlag med kvinnorna, förutom i ett fall där han säger att han inte minns, men han har förnekat brott eftersom han menar att han inte haft uppsåt att skada eller smitta kvinnorna.

Fängelse och skadestånd
Han döms också för att ha hotat personal på ett ungdomsboende i Linköping och hotat att bränna ner byggnaden.

Förutom två års fängelse för försök till grov misshandel döms han även att betala 40 000 kronor till kvinnorna i skadestånd.

Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se