Polisen tror rånåtalade utfört fler brott

Idag faller domen mot de fyra män som misstänks ligga bakom två butiksrån i Ljungsbro och Motala i november.

Även om männen bara är åtalade för två rån så tror polisen att de ligger bakom fler av de rån som utfördes i Linköping under hösten.

Männen mellan 17 och 37 år gamla har stått åtalade för två rån mot mataffärer i Ljungsbro och Motala på kvällen den 27 november. De greps i en vägspärr efter ett av rånen. Enligt åklagaren har själva rånen utförts av två av männen medan en har vaktat utanför och den sista åtalade har kört flyktbilen. Åklagaren menar att alla planerat rånen ihop och att alla är skyldiga till rån.

Förhoppning att lösa fler rån
Gripandet av de fyra männen satte stopp på den långa raden rån mot butiker och resturanger i Östergötland, framför allt i Linköpingstrakten under hösten och även om åtalet bara omfattar de två sista rånen så tror utredningsledaren Nils Ahlberg att de fyra männen utfört fler av rånen.

- Vi jobbar fortfarande med ärendet men inte lika intensivt som tidigare. Vi har ju viss förhoppning om att kunna lösa ytterligare något av rånen, säger Ahlberg.

Rånen upphörde
Polisen har inte lyckats knyta de fyra åtalade till fler rån men tror sig veta att de utfört några av dem eller känner till vilka som gjort det. Men egentligen är det inte viktigt om man kan knyta de nu åtalade till ytterligare brott tycker Nils Ahlberg.

- Det spelar inte så stopr roll, det kanske skulle ge ytterligare något mer i påföljd. Men det viktigaste är att rånen upphört, det tyder på att vi hamnat rätt, säger Ahlberg.

Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se