Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Långdragen process om våtmark börjar om

Nu börjar den långdragna processen om den planerade våtmarken utanför Linköping ingång igen. Processen är nu inne på sitt sjätte år.
Miljödomstolen ska på nytt pröva Tekniska Verkens ansökan om att få svämma över åkermark med renat avloppsvatten. Syftet är att på biologisk väg sänka kvävehalterna i det avloppsvatten, som idag släpps ut från reningsverket till Stångån. 400 ton kväve per år transporteras vidare till Östersjön. Kommunen skulle halvera den mänden genom att låta vattnet passera en våtmark, där växterna tar upp kvävet. Men det går åt en yta motsvarande ungefär 160 fotbollsplaner och de lantbrukare som äger marken har motsatt sig projektet. Dåvarande koncessionsnämnden för miljöskydd sa nej med motiveringen att åkermark enligt naturresurslagen bara får offras om det finns ett väsentligt samhällsintresse. Linköpings kommun överklagade med hänvisning till att regeringens miljömål om minskade kväveutsläpp är ett väsentligt samhällsintresse. Regeringen stödde kommunen och rev upp tidigare beslut. Miljödomstolen vill nu att berörda parter yttrar sig senast 25 februari. Linköpings kommun har redan gjort det och skriver kortfattat står fast vid sina tidigare yttranden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".