Partiledare vädjar för Nadina

Frågan om den synskadade bosniska flickan Nadina i Valdemarsvik ska få stanna i Sverige bör avgöras av regeringen och inte av Utlänningsnämnden. Det kravet ställdes på måndagen av företrädare för alla riksdagspartiers ledningar, utom socialdemokraternas.
De anser att Nadina, som numera bor i Valdemarsvik, ska få stanna i Sverige. Två av Sveriges främsta ögonspecialister har kommit fram till att hon inte kan få den behandling som hon behöver i Bosnien. Migrationsverket har åter beslutat om avvisning, och ett överklagande ligger nu i Utlänningsnämnden. Nämnden kan lämna över ett ärende till regeringen om det anses viktigt att få ett prejudikat för hur utlänningslagen ska tolkas. Partiledarna anser att regeringen ska klargöra hur reglerna om uppehållstillstånd av humanitära skäl ska tillämpas när det gäller svårt sjuka eller funktionshindrade barn som kan få en vård i Sverige som inte finns i hemlandet. Skrivelsen har undertecknats av Bo Lundgren (m), Maud Olofsson (c), Lars Leijonborg (fp), Inger Davidson (kd), Ulla Hoffmann (v) och Maria Wetterstrand (mp). De fyra borgerliga partiledarna gjorde ett liknande uttalande i slutet av förra året. Nu har alltså även vänsterpartiet och miljöpartiet anslutit sig. TT
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".