Linköping

Få vill bli vittnesstöd vid rättegångar

Det är svårt för tingsrätterna att hitta frivilliga personer som kan fungera som så kallade vittnesstöd.

Alla tingsrätter och hovrätter i Sverige ska erbjuda stöd till vittnen i rättegångar, men eftersom det sker genom frivilliga åtaganden är det inte alltid lätt att få verksamheten att gå runt.  

Från Brottsofferjouren i Linköping är man kritisk till att arbetet ska vara ideellt.

– Det är inte så lätt att hitta frivilliga, säger Daniela Lind som samordnar vittnesstöden.

Chefen för Linköpings tingsrätt, Urban Sandén, tycker dock att det är bra att verksamheten bygger på att personer ställer upp frivilligt som vittnesstöd:

– Jag tror att många som kommer hit är lite besvärade över att ha med myndigheter att göra och då har det ett värde att det är fristående, ideellt engagerade personer som fungerar som stöd, säger Urban Sandén.

Det var förra regeringen som beslutade om att införa vittnesstöd och verksamheten sköts via Brottsofferjourerna, ibland med bidrag från kommunen.

I Linköpings tingsrätt hade vittnesstöden 454 ärenden förra året. De flesta som fick hjälp var just vittnen, tätt följt av anhöriga.

Verksamheten är tänkt att avdramatisera rättegången - och få fler att våga ställa upp som vittnen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".