1 av 3
2 av 3
Det är slutrökt utanför kommunhuset men fortfarande finns askkoppen kvar.
3 av 3
Agneta Westerlund och Monica Fransson
Åtvidaberg

Rökförbud på arbetstid för kommunanställda

Sedan årsskiftet får kommunanställda i Åtvidaberg inte längre röka på arbetstid. Förutom på lunchen får personalen helt enkelt klara sig utan cigaretter.

Enligt personalchefen Kerstin Skarin är syftet bland annat att ingen ska utsättas av sina arbetskamrater för passiv rökning.

– Vi har haft en del problem. Står man nära kommunens lokaler så kommer det in i husen och ibland får medarbetare och medborgare och gå igenom klungor med folk som röker, säger personalchefen Kerstin Skarin.

”Rökfri arbetsplats” står det på en skylt utanför kommunhuset. Något motsägelsefullt står det fortfarande en askkopp utanför entrén, men enligt Kerstin Skarin ska den tas bort.

Inga kontroller
En skylt om att det ’är en rökfri arbetsplats finns också på Ekbackens äldreboende. Där får rökarna numera ta sig en bit bort från entrén för att blossa och då bara på lunchtid. Monica Fransson tog tillfället i akt när det nya förbudet kom.

– Jag har knappt rökt någonting sedan jag kom tillbaka efter nyår.

I Motala införde man Rökfri Arbetstid i fjol och i flera kommuner i länet håller man på att se över möjligheterna att få de anställda att fimpa på jobbet. I Norrköping planerar man ett försök i vår. Det är Sveriges Kommuner och landsting som uppmanat sina medlemmar att vara rökfria inom tre år.

Agneta Westerlund är enhetschef på äldreomsorgen och tycker att hennes anställda verkar följa de nya reglerna, fast hon jagar dem inte med blåslampa direkt.

– Jag kontrollerar ingen. Men om jag skulle stöta på någon som röker på arbetstid så skulle jag be henne att fimpa.  Jag har inte fått några spontana kommentarer att det inte skulle vara bra. Jag har pratat med ett par rökare som säger att de inte är så förtjusta i det här. De tycker att de gör ett sämre arbete och blir lite irriterade.

Bestämmer över arbetstiden
Att inte utsätta någon för passiv rökning är en av orsakerna till förbudet men också hälsoaspekterna för rökarna. En sak att bestämma själv kan tyckas men Kerstin Skarin håller inte riktigt med.

– Fast vi har väl sagt att arbetstiden kan vi ändå förfoga över.

Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".