Smidigare kontakt med myndigheter 2010

Inom ett par år ska vi kunna sköta nästan alla våra kontakter med myndigheter via Internet. En och samma e-legitimation ska gå att använda överallt och handläggningstiderna ska minska dramatiskt. Allt enligt en handlingsplan som regeringen presenterar idag.

Inom EU ska det till exempel gå att starta ett företag på max fem dagar. I länder som Danmark, Belgien och Frankrike är det redan verklighet. Men i Sverige tar det mycket längre tid.

– Tyvärr har Sverige halkat efter. Idag tar det 4-6 veckor och det är helt oacceptabelt. Nu kör vi igång med full fart och jag hoppas att vi ska klara av det här på något års sikt.

Matlagning inte telefonkö
Föräldrar.se och student.se, det skulle kunna vara några exempel på framtidens myndighetssverige. Där ska man som privatperson med hjälp av en e-legitimation lägga in sina uppgifter en gång, sen ska alla berörda myndigheter kunna komma åt dem.

– Man får tillgång till besked och service från myndigheterna mycket snabbare än idag. Man har inte tid att sitta i telefonkö, man har inte tid att hålla på med byråkratiskt krångel. Man vill bara tillsammans med sina barn, laga mat och har trevligt, inte hålla på med sånt här.

Statliga byråkratin omvandlas
Ett av regeringens vallöften var att företag i Sverige ska kunna minska sina administrativa kostnader med 25 % fram till 2010. Om det ska kunna bli verklighet så krävs både förenklad administration och modern teknik. Senast 2010 ska också förändringarna i den handlingsplan som regeringen presenterar idag vara genomförda.

– Hela den statliga förvaltningen håller på att förvandlas jättesnabbt och där är det datatekniken som hjälper till.

Om man lämnar uppgifter med en e-legitimation då måste myndigheterna kommunicera med varandra. Vad har jag för garantier att mina uppgifter inte hamnar i orätta händer?

– Den saken måste vi kunna garanter för en myndighet har mycket strikta regler och det ska inte läcka ut någonting. Det måste vi se till, säger Odell.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".