Linköping

Policy mot droger i skolorna

Linköpings kommun har tagit fram en policy och handlingsplan som man ska använda om man misstänker att en elev i skolan missbrukar droger.

– Det är en policy som vi tagit fram i samarbete med bland andra socialtjänsten för att vi på ett tydligt, professionellt och likvärdigt sätt ska behandla de här situationerna som är rätt svåra för skolorna, säger Catarina Rosencrantz (m) ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Har det inte funnits någon plan tidigare?
– Det har naturligtvis funnits ett sätt att hantera det här men det här sättet att strukturera upp det tror jag blir väldigt bra, säger Rosencrantz.

Varför är det här sättet bra?
– Vi får en tydlighet, vi får en trygghet ute på skolorna, i vad man gör, vem man kontaktar och vem som har ansvaret.

Enligt den nya handlingsplanen står det bland annat att föräldrarna ska kontaktas om skolan misstänker att en elev använder droger. Efter det ska rektorn och en representant från elevvården träffa föräldrarna  och tanken är att eleven så väl som föräldrarna ska få stöd, råd och behandling.

Tanken med policyn är att det ska vara klart direkt hur man ska gå till väga. Idag får man fundera från fall till fall.

J– ag hoppas att det ska leda till att skolan hanterar på ett bra och professionellt sätt och att det ytterst är till gagn för eleverna, säger Rosencrantz.

Anton Frank
anton.frank@sr.se

Mer om ungas drogmissbruk

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".