Linköping

Ja till Gripen-export till Thailand

Regeringen har nu gett klartecken till den omdiskuterade försäljningen av sex JAS 39 Gripen-plan till Thailand. Affären som är värd 3,8 miljarder har fått hård kritik, bland annat eftersom en militärjunta tog makten i landet i höstas.

– Thailand är inte längre en militärdiktatur, säger Mikael Östlund, pressekreterare åt försvarsminister Sten Tolgfors till TT.

Affären med Thailand gäller utöver de sex planen också ett radarövervaknings-
system. Det sammanlagda värdet uppskattas
till 3,8 miljarder kronor. 

Försäljningen är dock kontroversiell. Dels på grund av att en militärjunta i september tog makten i Thailand och dels på grund av de oroligheter som pågår i landets södra delar, men enligt försvarsdepartementet är dagens situation en helt annan. 

– Militärjuntan upplöste sig den 22 januari. Ett nytt parlament har tillträtt och man har utsett talman och vice talmän. Inom kort förväntas också en premiärminister utses. Så Thailand är inte längre en militärdiktatur, säger Mikael Östlund. 

Svenska freds- och skiljedomsföreningen, som varit en av de starkaste kritikerna till affären står dock fast vid att Thailand är ett mycket olämpligt land att exportera Gripenplan till.  

– Det pågår två konflikter i landet; den väpnade konflikten i södra Thailand och kriget mot narkotikan. I både konflikterna skulle Jas kunna användas, säger Ola Mattsson, generalsekreterare på Svenska freds- och skiljedomsföreningen till TT.

Innan affären kan genomföras måste den också  godkännas av Inspektionen för strategiska produkter, som granskar all vapenexport från Sverige.

TT
Louise Martinsson
louise.martinsson@sr.se

FAKTA: JAS 39 GRIPEN

Svenska flygvapnet beställde 200 Jas 39 Gripen. I dag har Försvarsmakten 142 plan i bruk. Efter uppgradering av äldre versioner räknar man med att ha 100 Jas (jakt, attack, spaning). Hittills har Sydafrika köpt 28, Ungern hyrt 14 (som köps loss 2016) och Tjeckien hyrt 14. Saab räknar med att exportera ytterligare 200 plan. Tidigare i januari offentliggjordes att Schweiz begärt in offert från Saab på Gripenplan och på tisdagen erbjöds Danmark att köpa 48 plan för motsvarande drygt 29 miljarder kronor. Norge har visat intresse för lika många. Också Indien nämns ofta som möjlig Gripenkund. Gripen International, som säljer Gripen, ägs av svenska försvarskoncernen Saab. Huvudkontoret ligger i Linköping. TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".