Våldsamma rån oroar bankbranschen

Rånet mot banken i Åtvidaberg i fredags morse betraktas som mycket våldsamt då rånarna forcerade dörren till banken med en bil och dessutom öppnade de eld inne i banken med automatvapen.

Från bankbranschens håll ser man med oro på en utveckling mot allt våldsammare rån.

Gårdagens rån i Åtvidaberg är bara ett exempel på hur bankrånen blir allt mer våldsamma, där användes en bil för att forcera dörrar och väggar, rånarna satte också eld en av sina bilar för att försvåra polisinsatsen.

Liknande tillvägagångssätt om än ännu mer organiserad användes vid rånet mot postterminalen i Göteborg i veckan.  Även när Östgöta enskilda bank i Tornby rånades 2006 placerades en bombattrapp ut på platsen.

Även på polisen ser man att våldet ökar men att det snarare är rånarnas machoattityd som bidrar för det är ingenting rånarna tjänar på säger Thord Modin på rikskriminalens underrättelsesektion.

- Man tjänar inte på att göra på det sättet. Ju fler som är inblandade och desto fler händelser förenklar polisens arbeta att spåra gärningsmännen, säger Thord Modin.

Petter Anhoff
petter.anhoff@sr.se

Bankbranschen fortsätter arbetet att skydda sina pengar, Allt för att göra det mindre attraktivt att utföra rån för Leif Trogen tror inte att det går att påverka det våld som rånarna använder när det väl bestämt sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".