Norrköping

E.ON vill ha tillgång till fler bergrum att deponera aska i

Miljödomstolen har inlett förhandlingar med energibolaget E:ON som ansökt om att få ta fler bergrum på Händelö utanför Norrköping i anspråk för att få lagra aska.

Sen många år tillbaka förvarar E.ON askresterna ifrån kraftvärmeverket på Händelö i dom före detta oljebergrummen som finns på ön. Enligt företaget är det ett effektivt sätt att ta hand om aska - som när den kommer i kontakt med vatten blir som en stel massa, ungefär som betong.

Ej rent nog att återföra till naturen
Eftersom det bränsle som eldas består av trärester, sopor, gummiflis och en liten mängd kol så anses det inte tillräckligt rent för att föra tillbaka till naturen, därför vill man fortsätta lägga det i bergrummen. Anledningen till att ansökan kommer just nu är att de bergrum som man hitentills använt börjar bli fulla.

Myndigheterna positiva till fortsatt bergförvaring

Varken Naturvårdsverket, Norrköpings kommun eller Länsstyrelsen har nåt att invända mot att företaget fortsätter lagra sin aska i bergrummen, men det fanns synpunkter från personer på plats i Norrköping då förhandlingarna inleddes.

Använd bergrummen som ackumulatortankar
Britta Kahanpää, som tidigare satt i kommunfullmäktige för miljöpartiet, tycker att bergrummen istället skall användas för att lagra soluppvärmt vatten i, värme som sedan skulle kunna pumpas runt i fjärrvärmenätet.

Hon skrev redan 1997 en motion i kommunfullmäktige om detta, något som då emottogs med stort intresse. Sedan dess tycks frågan har glömts bort, något som bekymrar henne.

- När jag såg att E.ON ville använda de resterande bergrummen för att lägga skitig aska i blev jag bestört. Det vore bättre att använda dem till att förvara vatten i, vatten som värmts med hjälp av solpaneler, säger Britta Kahanpää.

Kraftvärme ger både värme och elektricitet
Från E.ON:s sida hävdar man att värme och elproduktion i kraftvärmeverket både är effektivt och miljöanpassat, då värme är en restprodukt ifrån elproduktionen. Det finns därför inte finns något behov av att även lagra varmt vatten i bergrummen, säger representanter ifrån E.ON.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista