65 000 östgötar utan skyddsrumsplats

Många skyddsrum har rivits eller försvunnit på annat sätt och idag saknar 65000 av östgötarna skyddsrumsplats vid ett eventuellt krig. Det visar en kartläggning som Sveriges Radio Östergötland gjort tillsammans med andra lokala stationer. Dessutom så är de skyddsrum som finns ofta dåligt underhållna.

Håkan Sandberg öppnar förrådet i ett skyddsrum där det skall finnas utrustning i händelse av krig. Men här liksom på många andra platser saknas det grejer.

- Det fattas en hel del, det ser nästan tomt ut, säger han.

Svårt att hinna med kontrollerna
Var tionde år skall skyddsrummen kontrolleras, något som är svårt att hinna med för kontrollanterna, inte sällan tar det 20 år mellan inspektionerna.

Totalt sätt så finns det plats för 353 000 personer i de skyddsrum som finns i länet idag men då det bor 418 000 människor i Östergötland saknas det alltså plats för  65 000.

Inget problem tycker Räddningsverket
Trots det så ser inte Björn Ekengren, skyddsrumsexpert på Räddningsverket, något problem eftersom hotbilden mot Sverige har minskat.

- Man kommer att ha tid att bygga ikapp, ingenting händer över en natt. Det är förståss ett risktagande, men det skall kopplas till riskbilden och att det ändå finns ett stort antal skyddsrum, säger Björn Ekengren.

Skyddsrumskontrollant Håkan Sandberg håller med om hotbilden kanske inte är så stor mot Sverige idag jämfört med under kalla kriget, men han anser sig ändå ha en viktig uppgift.

- Även det omöjliga kan hända, så visst finns det behov av att någon kontrollerar skyddsrummen, säger han.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Läs mer om skyddsrummen (ekot):

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".