Östergötland

Dyrt år för försäkringsbolagen

De senaste årens stormar och översvämningar har lett till höga kostnader för landets försäkringsbolag. Bara Östgöta Brandstodsbolag betalade under förra året ut runt 100 miljoner kronor i ersättning och framförallt var det stormen Pers framfart i länet i början av året som kostade.

– Det är stormskador på skog och på byggnader framförallt och de är spridda ja, inte över  hela länet, men de har större spridning än efter stormen Gudrun faktiskt, säger  Magnus Olsson, skadechef på Östgöta Brandstodsbolag.

Det blev en blåsig januari förra året. Stormen Per drog in över länet och gjorde många hushåll strömlösa. Under sommaren föll regnet och vattnet steg i många källare i sydöstra länsdelen.

En sammanställning som Östgöta Brandstodsbolag gjort visar att nästan 100 miljoner kronor betalats ut. Det är betydligt mer än året innan då skadekostnaden stannade på 26 miljoner kronor och när försäkringsbolagen måste betala ut mer i ersättning kan det få följder för försäkringstagarna:

– Det är klart att får vi en stormen Gudrun eller en stormen Per vartannat år då kommer det givetvis att påverka premierna, men det ska vi väl ändå hoppas att det inte ska ske varje år, säger Magnus Olsson.

Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista