Få fastighetsägare känner till reglerna för skyddsrum

Många fastighetsägare känner inte till att det är de som är ansvariga för underhållet av skyddsrummen, om det finns sådana i fastigheterna.

– När man köper ett hus som innehåller ett skyddsrum är man också skyldig att underhålla det, säger Håkan Sandberg, skyddsrumsinspektör i Motala.  

Om det finns ett skyddsrum i en fastighet man köper tar man, i samband med köpet, också över ansvaret för det. Det betyder bland annat att man inte får förstöra skyddsrummet då kan man få betala höga böter eller tvingas återställa det. Däremot får man förvara i stort sett vad man vill i lokalen när den inte används som skyddsrum:

– Kravet är att man ska kunna färdigställa det här utrymmet för skyddsrumsdrift inom 48 timmar, säger Håkan Sandberg.

För den som äger ett skyddsrum gäller också reglerna att det ska underhållas, något som kan bli kostsamt. Enligt Håkan Sandberg brukar dock de allra flesta fastighetsägare åtgärda de brister han hittar vid sina inspektioner. Brister som också rapporteras till Räddningsverket som har ansvaret för alla skyddsrum i landet:

– I nio fall av tio är det inga problem. 

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista