Norrköping

Transportledare ett framtidsyrke - ny utbildning startas

I höst startar en helt ny utbildning. Det är en tvåårig så kallad kvalificerad yrkesutbildning, KY, till yrket transportledare. Enligt utbildningsledare Stefan Nyström vid Komvux är det ingen tillfällighet att Norrköping fick kursen:
– Den här regionen är ju väldigt transportintensiv, många företag förlägger sina lager här, säger Nyström.

Den nya kursen är en så kallad kvalificerad yrkesutbildning, KY, på eftergymnasial nivå och den finns på ytterligare några platser i Sverige. Arbetsmarknaden är god, transportledare har lätt för att få jobb enligt Stefan Nyström. 

Transportledaren sitter oftast på kontoret och samordnar och planerar transporter som kan vara både stora, tunga och gå till andra länder. Det kan handla om bygg- och anläggning, skogstransporter eller omfatta hela fordonsflottor.  

Det är många faktorer att ta hänsyn till. Förutom att uppgifter såsom axeltryck och viktbegränsningar blir rätt, att tidsuträkningen stämmer och att alla lastare och förare är med på schemat hela vägen, så gäller det dessutom att se till att det blir både billigt och miljövänligt för företagen. Miljö- och ekonomifrågor är en stor del av utbildningen:

– Det handlar mycket om ekonom i och att ta snabba beslut, säger Stefan Nyström.

Utbildningen kommer att ske via Komvux och just nu håller man på att ta fram informationsmaterial.

Stefan Nyström anser att yrket passar kvinnor minst lika bra som män:

– Det handlar mycket om psykolog faktiskt, inte lika mycket om själva transporterna. Jag tror att tjejerna har ett annat synsätt till det har frågorna och det gör att de har lättare att fatta bar och snabbare beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista