1 av 3
2 av 3
3 av 3
Fredrik Ståhlberg, butikschef Systembolaget Ingelsta i Norrköping.

Grönt vin allt mer eftertraktat

De ekologiska produkterna på Systembolaget blir allt mer populära. Förra året fördubblades försäljningen av ekologiska viner, öl och spritsorter.

– Vi märker upp de ekologiska produkter vi har på hyllan, säger Fredrik Ståhlberg butikschef för Systembolagets butik på Ingelsta i Norrköping.

Idag hittar man de gröna proukterna på fler och fler ställen. Nu är det inte bara skinka, mjölk och potatis som producerats enligt de gällande reglerna för ekologiska produkter.

På Systembolaget har man sedan några år tillbaka försökt hänga på trenden med miljövänligt. Idag hittar man allt från ekologiska viner till ekologisk cider och sprit i butikerna.

Systembolagets försäljningssiffror för förra året visar att intresset för de miljövänliga alternativet ökat markant. Försäljningen ökade från två miljoner liter 2006 till fyra miljoner liter 2007.

– Man märker att frågorna efter ekologiska produkter ökar även hos oss. Jag tror att folk blir mer medvetna överhuvudtaget. Man känner ju ingen skillnad på smaken det är väl mer att man känner att det är odlat på ett sätt som man kan stå för själv, säger Fredrik Ståhlberg.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".