Linköping

Lärare kränker elever - stort mörkertal

I Linköping ska lärare anmäla kollegor som kränker sina elever. Förra året kom det in tio anmälningar till kommunen, i flera fall har det lett till polisanmälan.

Förvånande få, tycker skolsekreteraren som utreder de misstänkta kränknignarna.

– Det är jag faktiskt. Det kanske låter lite konstigt att man utgår från att det ska vara väldigt mycket kränkningar men jag tror att det måste finnas ett mörkertal här, säger Eva Hallerström förste skolsekreterare i Linköping.

Hon tror att eleverna på gymnasiet avstår att anmäla sin lärare av rädsla för att det ska påverka betygen.

– Vad gäller de yngre barnen så kanske det finns en rädsla att en kollega anmäler en annan kollega, att det känns obehagligt.

Fyra polisanmälningar
Linköping har infört en rutin att lärare som kränker sina elever ska anmälas till kommunen. Förra året anmäldes tio lärare, i fyra fall ledde det efter utredning till en polisanmälan.

– De anmälningar jag fått in har varit ganska allvarliga saker där personal har gått överstyr och tappat besinningen. Det kan ha varit så att ett barn har varit stökigt på en lektion och stört läraren, många gånger är det vikarier. Läraren har blivit så stressad att man tagit tag i barnen väldigt hård, burit ut det och barnet har blivit väldigt rädd.

Lex skolrutin
Inom sjukvården om omsorgen ska personalens fel och vanvård av patienter anmälas, det står i lagen. Men någon lag motsvarande Lex Sarah och Lex Maria finns inte i skolan. Eva Hallerström tycker att övriga Sverige borde följa Linköpings exempel.

– Det vore väl inte fel att införa en lex skolrutin, en anmälningsplikt.

Varför?
– Man skapar en trygghet för barnen.

Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".