Marie Morell (m)
Östergötland

Uppsägningar hotar inom landstinget

– Landstinget är i ett mycket allvarligt ekonomiskt läge, säger landstingsrådet Marie Morell (m) om bokslutet för 2007.

Underskottet för hälso- och sjukvårdens kostnader uppgår till 328 miljoner kronor. För att komma till rätta med problemen kan landstinget nu tvingas säga upp medarbetare.

- Mig veterligen har underskottet i vårdverksamheten aldrig varit så stort, säger Marie Morell.

Underskottet kan till största delen förklaras av en alltför hög kostnadsutveckling. Det är framför allt lönekostnader, läkemedelskostnader och kostnader för utomlänsvård som ökar mer än vad ekonomin klarat av.

Om det ekonomiska underskottet översätts i antal medarbetare innebär det att landstinget måste minska antalet heltidstjänster med cirka 300 för att uppnå ekonomisk balans.

- Jag tror att det måste ske drastiska saker. Men det ska ske utifrån de behov man har inom respektive verksamhet. Att komma till rätta med det här kommer att innebära att det ska minskas andelar personal på totalen, annars kommer vi inte till rätta med det, säger Marie Morell.

En fördjupad analys av det ekonomiska resultatet ska nu ske och behandlas i mitten av februari.

Anton Frank
anton.frank@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".