(c): Lärare ska vara skyldiga att anmäla kollegor

Alla lärare ska vara skyldiga att anmäla kollegor som kränker skolbarnen. Det anser centerpartiet som nu vill se en lagändring.

Under det senaste året har tio lärare i Linköping anmälts för att ha kränkt skolelever.

- För att skapa en tydlighet så skulle det vara bra att lärare blir skyldiga att anmäla missförhållanden till rektor. Sedan ska rektor ha ansvar att åtgärda detta, säger centerpartisten Ulrika Carlsson, ordförande i riksdagens utbildningsutskott.

Stort mörkertal
I morse kunde vi berätta att Linköpings kommun infört en lokal regel som innebär att lärare måste anmäla kollegor som kränker sina elever. Under det senaste året har tio anmälningar gjorts. Skolsekreteraren Eva Hallerström, som utreder kränkningarna i Linköping, tror att det finns ett stort mörkertal.

Vill gå längre
Ulrika Carlsson välkomnar Linköpings kommuns initiativ men vill alltså gå längre. Centerpartiet vill att anmälningskyldigheten skrivs in i skollagen.

- Det är jättebra när kommunerna tar initiativ på det här området, men vi ser gärna att det finns med i lagstiftningen, säger Carlsson.

Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se

Läs också:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista