Östergötland

Stort underskott oroar personal

Landstingsanställda reagerar nu på gårdagens besked att sjukvårdens underskott på över 300 miljoner kronor kan innebära att personal får sluta.

På Vrinnevisjukhuset tycker många att politiker och ansvariga chefer borde ha sett problemet tidigare och tycker det är konstigt att man hamnat i en mycket besvärlig ekonomisk situation.

– Att det inte gjorts någonting förut är konstigt när vi har politiker och ansvariga på sjukhusen som ska till att det inte blir så här säger en anställd.

Uppmaning till anställda
På Vrinnevisjukhuset fortsatte arbetet som vanligt igår efter landstingsledningens tuffa besked att sjukvården är i ett mycket allvarligt ekonomiskt läge.

Underskottet är på lite drygt 300 miljoner kronor och det är en summa som motsvarar 300 tjänster i landstinget.

Marie Morell (m) som är landstingsstyrelsens ordförande säger att det inte går att vänta på nya pengar för det finns inte.
Hon vänder sig till alla anställda och betonar att man måste hjälpas åt för att inte varsel och uppsägningar ska behöva bli verklighet.

Svårt att banta mer
Det kommer inte att bli lätt menar undersköterskan Charlotte Pettersson.
– Det känns som om vi skulle behöva mer pengar eftersom vi inte kan driva den vård vi skulle vilja.

På hennes arbetsplats tror hon inte att det skulle gå att säga upp mer personal för då skulle det inte fungera.

Lisen Elowson Tosting
lisen.elowson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".