Norrköping

Tullen viktig symbol för logistikcentrum

Hamnens verksamhet i Norrköping kommer inte att påverkas av Tullverkets planerade neddragningar som innebär att gränsskydd och klarering försvinner från Norrköping.

Men på Norrköpingshamn och stuveri menar man att tullens närvaro har en stor betydelse för Norrköping som vill bli centrum inom logistikverksamhet.

– För vår egen del gör det egentligen ingen skillnad och det är nog samma sak för många stora logistikföretag som finns i Norrköping, men utan tvekan har det en betydelse för Norrköping som en intressant etableringsort inom logistik säger Ola Hjärtström på Norrköpingshamn och stuveri.

Stora neddragningar
Enligt det utredningsförslag som igår lämnades över till Tullverkets generaldirektör ska tullen minska verksamheten på flera mindre orter däribland Norrköping.
Idag jobbar 33 personer på tullkontoret i Norrköping som jobbar med gränsskyddsverksamhet och klarering.

Men utredarna föreslår att både delarna ska skötas från Stockholm och kvar blir endast 10 personer som ska jobba med efterkontroll och revision.

Landshövdingen kritisk
Ola Hjärtström på Norrköpings hamn menar att deras verksamhet till stor del har digitaliserats och då spelar det ingen roll var tullen befinner sig för deras del.

Men landshövding Björn Ericsson är starkt kritiskt till förslaget och menar att Norrköping med så bred logistisk verksamhet  tullens närvaro och då framför allt gränsskyddet.

–Jag har väldigt svårt att förstå varför man ska skära ner bekämpningsresurser till narkotika som är så lönsamt och att man då väljer en av landets viktigaste logistiska knytpunkter säger Björn Eriksson.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".