Mattias Ottosson (s)
Norrköping

Ottosson (s) besviken efter tullbesked

Igår kom beskedet att Tullverket vill göra sig av med runt 300 anställda i landet. Bland annat ska huvuddelen av den verksamhet som tullen bedriver i Norrköping idag läggas ner.

I kommunhuset mottogs beskedet med besvikelse.

Efter Göteborg är Norrköpings Sveriges viktigaste logistikort och att tullen inte finns kvar kommer att märkas, menar kommunalrådet Mattias Ottosson (s).

– I och med att vi är rankade som nummer två så har vi många företag som enbart sysslar med logistik etablerat sig här. De har ju mycket verksamhet med tullen och finns tullen långt ifrån så blir det struligare och tar längre tid.  Så tycker jag inte statliga myndigheter ska uppträda. Man ska vara med och serva företagen för det är de som skapar jobben här.

Ottosson tycker inte att tullens besked påverkar norrköpingspolitikernas planer att göra Norrköping till ett nationellt transportcentrum. Däremot är han besviken på att staten ger tvetdyiga besked.

– Här pekar man ut Norrköpings hamn som en väldigt vitkig hamn i landet. Men sen kommer en ny myndighet och säger att någon tullverksamhet ska vi inte ha. Jag längtar lite efter att  staten samordnar sig,  nu pratar man med helt olika tungor.

Sedan ryktena om att tullen i Norrköping skulle läggas ner startade har kommunen med Ottosson i spetsen uppvaktat tulledningen och försökt få dem att ändra sig.

– Jag har visat upp de rationella skälen som finns för Norrköping. Än är inte det definitiva beslutet fattat så vi fortsätter det jobbet.

Lotta Karlsson
lotta.karlsson@sr.se
Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".